Root to Rise presenteert:

A full day exploration of interbeing

as part of taking care of life on Earth

9 November 2019

10:00 – 17:00 inloop vanaf 09:30

(Deadline inschrijving: 31 oktober 2019 – VOL )
 
 

Add Your Heading Text Here

We bevinden ons in tijden van individualisme en consumentisme, waarmee we niet alleen onszelf, maar vooral ook onze leefomgeving uitputten. We zien de grote consequenties zoals klimaatverandering, de extinctie crisis, ongelijkheid, racisme, burn-outs en een scheiding tussen natuur en onszelf.

Naast de noodzaak voor praktische veranderingen die we moeten toepassen om de gevaren van klimaatverandering en achteruitgang van de biodiversiteit te minimaliseren, moeten we ook tijd en ruimte investeren in een belangrijke oorzaak van de huidige problemen: (het gebrek aan) relatie. De relatie die we met onszelf hebben, met de medemens en met onze leefomgeving. Relatie tot ziel.

Een relatie hebben betekent dat je een interactie hebt, die gevormd wordt door de manier van delen en luisteren. In de westerse cultuur zijn we gewend vooral op een rationeel niveau te communiceren, met doorgaans meer spreken dan luisteren. Wij geloven dat we ons ook andere manieren van communiceren (weer) moeten aanleren. Manieren waarbij we bijvoorbeeld communiceren met de plek waar wij wonen, met onze ziel (van individueel tot collectief), met natuur. Als we goede relaties zouden hebben – een zorgvuldig afstemmingsproces met onszelf, de ander en natuur – dan zouden we in balans samen kunnen leven met al dat leeft.

Het belang van ‘goede relaties’

Makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat maakt een relatie goed? Als je al eens een lastige relatie hebt ervaren – met collega’s, een geliefde, ongewenste planten in de tuin of een mug in je slaapkamer – weet je dat goede relaties niet vanzelfsprekend zijn. Het vraagt onder andere een diep kennen van jezelf, fijngevoelige afstemming met de ander, de capaciteit om los te kunnen laten, en om samen te creëren.  

9 november: werken aan jouw relationele capaciteiten

Onder leiding van een aantal vrouwen wiens (professionele) roeping draait om het zorgdragen voor het leven op Aarde en het herstellen van relaties – werk je op 9 november aan jouw relationele capaciteiten.

Met als centrale vraag: hoe sta ik in relatie tot het leven in mijzelf en om mij heen? En hoe kan deze altijd aanwezige verbondenheid gevoed worden, terwijl er ook zo veel pijnlijks voelbaar kan zijn in deze relaties en je hiervoor in actie aan het komen bent? Verlang je er bijvoorbeeld naar om eindelijk eens werkelijk contact te maken met de plek waar je woont? Je echt thuis te voelen en beter voor het land te kunnen zorgen? Kost je relatie met bijvoorbeeld je familie/collega/vriend vooral energie i.p.v dat je er ook energie van terugkrijgt? Ben je benieuwd wat zich opent voor communicatie als je contact maakt met de zee of een boom? Of met toekomstige generaties? Ziel?

De dag is zo vormgegeven dat jij ook je eigen vragen kunt onderzoeken. Er wordt gewerkt met allerlei bijzondere werkvormen en rituelen gericht op inter-zijn, die je ook in je eigen werkpraktijk en leven kan toepassen.

Forest Sweden Maria Kolossa

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Root to Rise


Programma

We zullen de ‘Spiral’ uit The Work That Reconnects doorlopen.
 

10:00

‘Gratitude’
Introductie

11:00

‘Honoring Our Pain’
Verbinden met ons lichaam en gevoelens

12:30

Lunch (vegan)

13:30

‘Seeying With New Eyes’
– 4 parallelle workshops zie hieronder –

15:30

korte pauze

15:45

Gezamenlijk ritueel in de natuur

16:30

‘Going Forth’
Op weg naar concrete actie

17:00 einde

 

We zullen een ‘inspiratieplek’ inrichten voor de activiteiten die deelnemers ondernemen.
Neem dus vooral ook flyers mee van activiteiten die voor deze groep relevant kunnen zijn.

karl-fredrickson-15871

Add Your Heading Text Here


Parallelle Workshops

met:
Manon Danker – De 7de Generatie
Lisette van der Wel & Martine Verweij – Natuuropstellingen
Mara Linneman & Mai Berry Dahl- Duurzaam Activisme
Maria Kolossa – Widening Circles

Kijk voor meer informatie over de begeleiders bij Learning Community
en kijk voor meer informatie over de onderliggende werkmethoden bij Working Methods

 

Add Your Heading Text Here


- De 7de Generatie
-

Met Manon Danker in gesprek met de toekomstige generaties

In deze oefening word je uitgenodigd om met behulp van je verbeeldingskracht het gesprek aan te gaan met degenen die na ons zullen leven. Om precies te zijn die 7 generaties na ons leven. Uitgangspunt is dat deze 7de generatie mensen ons reflecties kunnen geven over de tijd waarin wij leven en het belang van de keuzes die we nu maken, zij geven ons een kijkje in hun wereld. Wij in het heden vertellen hen hoe het is om in deze tijd te leven.

Deze oefening is een van de methodieken binnen The Work that Reconnects die ons een ervaring geven van de Diepe Tijd. Wij staan op de schouders van onze voorouders en de toekomstige generaties staan op onze schouders. Het is een verbonden ervaring van tijd. Dit is zo belangrijk omdat we in het heden in een enorme versnelde tijd leven, we zijn ons contact met natuurlijke ritmes en lange termijndoelen kwijtgeraakt. Doel van deze oefening is om met andere ogen te gaan kijken en in ons handelen en bewustzijn de toekomstige generaties mee te nemen.


- Natuuropstellingen
-

Met Lisette van der Wel en Martine Verweij

Ergens diep in ons binnenste sluimert een oud verlangen naar verbinding met heel de levende wereld om ons heen. Er is een leegte, een gemis dat gevuld wil worden. Een zoektocht naar een nieuwe manier van inter-zijn met de natuur.   
In deze workshop ontdek je via systemische oefeningen en natuuropstellingen wat je in de weg zit en wat bijdraagt aan een verbinding die jou en het geheel ten goede komt. Je doet de ervaring op dat planten, dieren, water en land geen passieve objecten zijn, maar actief reageren vanuit een eigen vorm van bewustzijn. Je beleeft hoe je de taal van de natuur (weer) kunt verstaan. Je krijgt meer helderheid over je eigen plek in het grote systeem van leven op Aarde.


- Duurzaam Activisme
-

Met Mara Linneman & Mai Berry Dahl

Het vergt een lange adem, om de veranderingen die we willen zien door te zetten. Hoe brand je niet op in je idealisme? In deze workshop verkennen we het concept ‘duurzaam activisme’. Welke dingen kunnen we leren uit de geschiedenis van sociale bewegingen? Hoe dragen we zorg voor elkaar, zodat mensen langdurig actief kunnen blijven? Een inspirerende workshop voor en over mensen die zich inzetten voor de verandering in de wereld. We gaan (vandaag vooral) de natuur in om de ‘activist’ in jou te voeden. 


- Widening Circles -
Met Maria Kolossa

We willen vaak in staat zijn om onze opvattingen over een onderwerp helder en gepassioneerd over te brengen. Tegelijkertijd, voor ons eigen begrip en vaardigheid, moeten we verschillende en tegengestelde perspectieven voor dit onderwerp begrijpen. Deze oefening helpt om beide te doen. En in het proces maakt het de grip op eigengerechtigheid losser, opent het ons hart en geest voor steeds grotere contexten en bredere cirkels van identiteit, inclusief niet-menselijke. Het is een van de oefeningen uit The Work That Reconnects 

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here


Tarieven

We willen graag deze dag voor iedereen toegankelijk maken.
Daarom bieden we diverse tarieven aan.
De prijs is inclusief drinken en lunch, exclusief btw.
 
Normaal tarief : 75 euro
 
Voor mensen met een beperkt budget : 20 – 30 euro (minder evt. ook mogelijk, zie registratieformulier)
Voor mensen met ruim budget: 125 – 250 euro
 
We hebben een beperkt aantal plekken van onder de 20 euro beschikbaar,

dit is afhankelijk van het aantal mensen dat het normale en hogere tarief betaalt.

 

Add Your Heading Text Here


Locatie

De Hoorneboeg, In de Villa
Hoorneboeg 5, 1213 RE Hilversum

Te bereiken via OV-Fiets vanaf station Hilversum en bus – vanaf bushalte ‘Hoorneboeg’ nog 20-30 minuten lopen.

 

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Whatever our ecological awareness, on a collective level we are living in a materialistic culture that has forgotten the sacred dimension of creation. We have forgotten the existence of the anima mundi and the sacred substance within creation that holds the light of its divine nature. As a result, our daily life has lost much of its sacred meaning and purpose—the deepest joy of being alive—leaving us more and more caught in the pursuit of surface pleasure and other addictions. We are in the grip of a materialistic culture that focuses only on the physical dimension, whose values are not only destroying our ecosystem but starving our souls.
Llewellyn Vaughan-Lee in Spiritual Ecology: The Cry of the Earth